De Chinese regering heeft opzettelijke lagere cijfers van het aantal besmettingen en doden door het coronavirus gerapporteerd. Dat staat in een geheim rapport van de Amerikaanse inlichtingsdiensten.
Persbureau Bloomberg sprak met drie functionarissen die bevestigen dat de verkeerde cijfers met opzet door China zijn gedeeld, omdat het de omvang van de uitbraak probeert te verbergen.
De conclusie van het geheime rapport, dat afgelopen week bij het Witte Huis is afgeleverd, is dat de Chinese cijfers die bekend zijn bij de WHO nep zijn.
China rapporteerde misleidende cijfers over de corona-uitbraak in het land. Dat concludeert de Amerikaanse inlichtingendienst in een geheim rapport aan het Witte Huis.
Persbureau Bloomberg sprak met drie Amerikaanse functionarissen die bevestigen dat China zo de omvang van de crisis in het land heeft geprobeerd te verbergen.
De functionarissen vroegen anoniem te blijven, omdat het rapport geheim is. Maar de insteek, zeiden ze, is dat de openbare rapportage van China over coronabesmettingen en sterfgevallen opzettelijk onvolledig is. Twee van de functionarissen zeiden dat de conclusie van het rapport is dat de Chinese cijfers nep zijn. Het rapport is vorige week door het Witte Huis ontvangen.
China zou ‘slechts’ 3.193 doden hebben
De uitbraak van het coronavirus begon eind 2019 in de Chinese provincie Hubei. Het land heeft publiekelijk 82.361 besmettingsgevallen en 3.193 doden gemeld, volgens gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins University.
De Verenigde Staten ging, ter vergelijking, in de afgelopen twee weken van 4.596 besmettingen naar 200.289 gevallen. Italië, dat het Europese epicentrum van de virusuitbraak is, noteert nu al ruim een week hogere cijfers dan China. Het heeft op dit moment 105.792 besmettingen en 12.428 doden.
Hoewel China uiteindelijk een strikte lockdown oplegde die verder reikte dan die van andere landen, was er aanzienlijke scepsis over de gerapporteerde cijfers uit China, zowel buiten als binnen het land. De Chinese regering heeft herhaaldelijk haar methodologie voor het tellen van gevallen herzien en wekenlang mensen zonder symptomen geheel buiten beschouwing gelaten. Pas dinsdag rapporteerde China meer dan 1.500 gevallen zonder symptomen.
Lees meer:
- Deze 3 symptomen komen vaak voor bij COVID-19 en zo kun je ze vergelijken met griep
- 5 dingen die kunnen veranderen op de huizenmarkt door het coronavirus
- Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet bent met het coronavirus
- 4 maatregelen waar je als ondernemer een beroep op kunt doen bij de coronacrisis